Stallregler & rutiner

Vad glada vi är över att du har börjat rida hos oss!

Här finns information för att underlätta starten och försäkra såväl hästarnas som ryttarnas trivsel i stallet.


Allmänna regler för allas säkerhet och trivsel i stallet

Ridskolan är inte bara ridning, utan även en träffpunkt där många barn och ungdomar tillbringar en stor del av sin fritid. Därför är det speciellt viktigt att vi alltid tänker på att stallet är hästens hem.

Hästarna behöver lugn och ro i sitt stall utan en massa stoj. Alltså, prata lugnt och spring inte i stallet. Detta gäller på hela anläggningen, inte bara inomhus. Detta är viktigt för hästarnas trivsel, men framförallt för säkerheten. Det är lätt att en häst blir skrämd och den kan reagera genom att kasta sig.

  • Håll boxdörrarna stängda och ha hästen uppbunden när den sköts om. Även om din häst har för vana att stå still, kan något oförutsett hända och olyckan är framme. En lös häst kan lätt skada sig själv och andra.
  • Rökning är förbjudet på hela anläggningen.
  • Hundar måste hållas kopplade och under uppsikt på anläggningen.
  • På ridskolan ger vi inte hästarna godis. Endast personalen matar hästarna. Det gäller även hästarna i hagen.
  • Ridbanorna på anläggningen är till för ridning - inte lek.
  • Barnvagnar, sparkcyklar och cyklar får inte tas in i stall eller ridhus.
  • Vänligen respektera öppettiderna så att hästarna får lugn och ro på vilan.
  • Erfarna hjälper oerfarna. Våga fråga om du behöver hjälp!

Ryttarens utrustning

Tänk på att ridläraren har rätt att låta en elev stå över en ridlektion om denna anser att elevens utrustning inte är säkerhetsmässigt korrekt.

Tips! Vi gärna att våra elever bär ridhandskar (finns ej att låna) för att skydda huden på händerna. Många barn får lätt ont i händerna i början om de inte bär ridhandskar.

Ridkläder anskaffas av ryttaren själv. Oömma kläder är att rekommendera. Tröjan måste täcka axlarna, alltså är inte linne tillåtet. Shorts, linne och sandaler passar inte ihop med stall och hästar.

Hjälm är obligatoriskt vid all ridning på Tibro Ryttarförening. Hjälmen ska vara godkänd (CE-märkt) och sitta bra. Hjälm finns att låna på ridskolan.

Uppsatt hår. Om du har långt hår rekommenderas att du har det uppsatt, både när du rider och när du är i stallet.

Skor med klack. Att ha rätt skor på sig är lika viktigt som att använda hjälm. För både bekvämligheten och säkerheten ska du använda ridstövlar eller ridskor med klack. Ridstövlar ger bäst skydd för både fötter och ben. Skon ska ha klack för att hindra att foten glider framåt i stigbygeln och därmed riskerar att fastna.

Skyddsväst är ett krav för alla under 18 år. Ryttare eller förälder till ridande barn ansvarar själv för valet och också utprovning av storlek. Väst finns att låna på ridskolan. Det är inte tillåtet att rida i skyddsväst med "airbag"-patroner.

Hantering av hästen

När du går in till en häst ska man prata vänligt med hästen, kanske står den och sover? Man ska vara lugn och tydlig med vad man vill göra och inte stå för långt ifrån eller rycka i hästen.

Att binda upp hästen innebär att man har ca 30 cm från knut till häst, då kan hästen inte trassla in sig eller försöka gå iväg.

Har hästen täcke på sig? Då börjar man kolla om den har bensnören mellan bakbenen eller svansrem. Har den svansrem lyfter man den över svansen och har den bensnören ska man knäppa upp dem först. Sedan lossar  man remmarna som sitter under magen och sist spänner man upp täcket i fram. Man drar av täcket bakåt - medhårs. När man ska sätta på täcket igen gör man tvärtom, man börjar i fram, sedan under magen och sist bensnören eller svansrem.

När man leder hästen ska man ha tyglarna på halsen och en hand under "hakan" på hästen. Går den sakta så hjälper det inte att dra i den - gör en volt och se om den vaknar till.

När man går in i boxen så ska man gå runt med hästen så man står mellan hästen och boxdörren när man tränsar av eller tar av/på grimman.

Alla hästar är olika både hur de ser ut och hur de fungerar. Ju fler hästar man handskas med eller rider desto duktigare blir man på att kunna se vad hästen behöver. Är du lugn och trygg så visar hästen sin bästa sida. Det finns alltid hästar man fungerar bättre eller sämre med men man ska alltid ge hästen en chans. Det är aldrig hästens fel. Den gör så gott den kan med det den får.

Ryttarens uppgifter efter lektionen

Rykta hästen

Borsta speciellt noggrant de ställen där hästens utrustning har legat. Genom att borsta hästen ren från smuts och svett efter lektionen, ökar vi hästens välmående och minskar risken för skav. När hästen ryktas upptäcker du även lätt om hästen fått ett sår eller annan skada under ritten.

Kratsa hovarna

Var noggrann och kratsa hovarna före och efter varje ridtur. När du kratsar hovarna, kontrollera samtidigt skoningen. Sitter skorna som de ska? Inga glappskor eller sömmar som är på väg att släppa?

Tvätta bettet

Skölj bettet och putsa bort övriga smutsrester. På så sätt ser vi till att hästarna alltid får ett rent bett i munnen och minskar risken för skav.

Putsa utrustningen

Borsta skydden och schabraket efter din lektion. Putsa tränset och sadelgjorden rent med en fuktig svamp. Genom att putsa utrustningen efter varje lektion ser vi till att dessa håller möjligast länge och är möjligast skonsamma för hästen. Vi visar även hänsyn till följande ryttare som skall göra iordning hästen.